Тук сме се опитали да изясним някои от термините използвани в нашия сайт. Ако смятате, че сме пропуснали нещо или просто искате по-подробна информация за нещо, не се колебайте да ни пишете тук

А

Ангиогенеза – процес на образуване на нови кръвоносни съдове.

Антитяло – малки белтъчни молекули, посредством които имунната система атакува конкретни молекули (антигени) на патогените.

Автоантитяло – антитела насочени срещу собствени за организма молекули. Често наличието им се свързва с патологични състояния, най-често автоимунни заболявания. Напр. Тиреоидит на Хашимото, системен лупус, антифосфолипиден синдром и множество други.

Антимюлеровият хормон – виж тук

Антинуклеарните антитела – виж тук

Автоимунни заболявания – група заболявания, при които имунната система реагира и атакува собствени структури.

Антиовариални антитела – виж тук

Антитиреоидни антитела – виж тук

Антифосфолипидни антитела – виж тук

Антифосфолипиден синдром – виж тук

Б

Бластомер  – клетките на ембриона, получени при първите няколко деления на зиготата.

Бластоцист – бластоцистът е един от ранните етапи на развитие на ембриона. Състои се от вътрешна клетъчна маса, която впоследствие формира ембриона и трофобласт, който по-късно образува част от плацентата. Изпълнен е с течност, известна като бластоцьол.

Бластоцьол – виж Бластоцист

Бременност – периода, през който полученият в резултат на оплождането ембрион/фетус, се развива в майката. Бременността обикновено приключва с раждане или в по-редки случаи аборт.

  • биохимична бременност – хормонът човешки хорионгонадотропин се произвежда от ембриона и нивата му се удвояват на всеки 2-3 дни в началото на бременността. В ранните етапи на бременност той е единственото установимо доказателство за  бременност.
  • клинична бременност – наличие на клинични доказателства за бременност: визуализация на гестационен сак, ембрионална структура със сърдечна дейност.

В

Васкуларизация – процес на образуване на нови кръвоносни съдове.

Г

Гестационен сак – изпълнена с флуид структура, съдържаща ембриона.

Гонади – общо наименование на  половите жлези. Тестиси при мъжа и яйчници при жената.

Д

ДНК фрагментация на сперматозоиди – виж SDI

Децидуа – частта от матката/ендометриума участваща в изграждането на плацентата.

Е

Ембрионална имплантация – многостъпален процес, при който ембриона се прикрепя и впоследствие вклинява в ендометриума на матката. Може да се осъществи само по време на т.нар. имплантационен прозорец.

Ендометриум – най-вътрешният, лигавичен слой на матката. Едометриумът е мястото, където ембрионът се прикрепя, така наречената имплантация.

Ендометриоза –  заболяване, при което ендометриална тъкан се установява извън матката. Това са обикновено другите органи в областта на таза. Това често води до безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Ж

Живо раждане – раждане,  при което плода има признаци на живот след пълното му излизане от майчиния организъм, на гестационна възраст над 20 пълни седмици.

Жълто тяло – временна ендокринна структура в женските яйчници, ангажирана в производството на относително високи нива на прогестерон и умерени нива на естрадиол и инхибин А.

З

Зигота – така се обозначава оплодената яйцеклетка.

И

Имунологична толерантност – феномен при който един организъм (майчиният) разпознава, но не атакува друг, носител на чужда генетична информация организъм (ембриона).

Иминентен аборт – появата на симптоматика показваща, че е започнал процес на отхвърляне на ембриона/фетуса.

Имплантационен неуспех – виж ембрионална имплантация

К

Коагулация – кръвосъсирване

Л

Лимфоцити – група бели кръвни клетки участващи в имунната защита на организма. Делят се на три големи клона: В-лимфоцити, Т-лимфоцити и NK-клетки.

М

Миометриум – мускулният слой на стената на матката, намира се под ендометриума.

Н

Неуспешна ембрионална имплантация – виж ембрионална имплантация

NK клетки – клетки на имунната система участващи в борбата с ракови клетки и вируси. Виж още тук

О

Ооцит – яйцеклетка

П

Преждевременно раждане – раждане на потенциално жизнеспособен плод с телесна маса до 2499 грама и/или гестационна възраст по-малко от 37 навършени г.с.

Р

ROS – reactive oxygen species, реактивни форми на кислорода. Повечето свободни радикали в човешкия организъм по своята химична природа са  ROS.

С

Спермограма – способ за окачествяване на семенната течност и сперматозоидите. Бива обикновена и разширена. При разширената се оценява и показателя морфология на сперматозоидите.

Спонтанни аборти – нецеленасочено, често нежелано прекъсване на бременността, която завършва преди фетусът да е способен да живее извън майчиния организъм.

Т

Трофобластната инвазия– ключов процес по време на образуването на плацента. При него части от развиващият се ембрион, по конкретно цитотрофобластът, се вклиняват в ендометриума и най-външната част на миометриума за да образуват плацентата.

Тромбоза – образуването на съсирек (тромб) в кръвоносен съд, който запушва нормалния ток на кръвта.

У

Утерус – матка

Х

Хабитуален аборт – три и повече спонтанни аборта един след друг (без живо раждане между тях).

Ц

Цитотоксичната активност – в контекста на НК клетки, способността на НК клетките и степента в която улавят и убиват други клетки.