Антиовариални антитела (AOA) се откриват при жени с преждевременна овариална недостатъчност, намален яйчников резерв и с неизяснени причини за стерилитет.

Антиовариални антитела може да се отразят върху качеството на яйцеклетките и ембрионалното развитие. Те възпрепятстват правилната овулация и може да са отговорни за имплантационен неуспех. В някои случаи АОА се появяват след фоликулярна аспирация, докато в други случаи, те циркулират в кръвообращението на жената от преди това, но нивата им се увеличават с напредване на броя на стимулациите.

Успеваемостта на ин витро процедурата при жени, позитивни за АОА е понижена в сравнение с тази при жени, при които тези антитела не се откриват. При пациенти с установен повишен титър на антиовариални антитела се наблюдава по-слаб отговор на стимулация с гонадотропини, както и понижен процент на забременяване.
Наличието на АОА често е асоциирано с други автоимунни процеси, поради което терапията изисква системен подход.

Показания за изследване

Жени с преждевременна овариална недостатъчност, ниски нива на антимюлеров хормон (AMH), повишени нива на FSH на трети ден от менструалния цикъл и с понижен отговор на стимулацията с гонадотропини. Жени с история на автоимунни заболявания – тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, системен липус, антифосфолипиден синдром и други.